Psykologigymnasiet - Stockholm

Sidiri Ekenryd, VD och grundare av Psykologigymnasiet

Legitimerad lärare i samhällskunskap och psykologi samt Rektorsexamen


 

Hej! Jag heter Sidiri Ekenryd och är VD samt grundare av Psykologigymnasiet. Att starta Psykologigymnasiet har varit en dröm som gått i uppfyllelse för mig! Jag tog min lärarexamen 1999 och mina ämnen är psykologi och samhällskunskap. Redan då jag själv gick på gymnasiet så var jag nyfiken på ämnet psykologi och valde där att läsa en kurs. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor och har under min lärarutbildning även arbetat som mentalskötare inom psykiatrin samt varit personlig assistent. Men min stora passion är att vara lärare att möta unga människor i deras utveckling. Därför undervisar jag fortfarande i ämnet psykologi på skolan. 

   Jag hade under många år känt att jag skulle vilja starta en skola med inriktning psykologi och en skola som är intressant, rolig, lärorik och trygg att gå till för eleven. Innan jag började skriva på verksamhetsidén för Psykologigymnasiet så lekte jag ofta tankelekar som: 

”Hur skulle den perfekta skolan vara för en elev? Hur skulle skolan om jag fick ”bygga” den från grunden vara, hur skulle schemat, inlärningssätten och stämningen vara på skolan? Hur skulle skolmiljön se ut? Kan jag vara så ”galen” att jag kan starta en skola (så klart jag kan, säg JA!)? Hur kan jag använda mig av allt det jag lärt mig i min utbildning i psykologi, statskunskap, drama och pedagogik för att skapa den bästa skolan utifrån forskningsresultat samt de mål som finns uppsatta för den svenska skolan?”. 

När jag skrivit ned mina tankar för detta så var det dags att berätta om min idé för andra och skicka in en ansökan till Skolverket. Den 5 december 2006 kommer jag aldrig att glömma, då fick vi tillstånd från Skolverket att starta vår drömskola Psykologigymnasiet.

   Nu har det gått över tio år sedan Psykologigymnasiet startade och det har hänt mycket under dessa år. Genom Psykologigymnasiets dörrar har det genom åren kommit och gått flera fantastiska lärare och elever som tagit studenten hos oss. En skola är ingenting utan sina lärare och elever, jag vill tacka alla mina kollegor och elever som hittills har bidragit till andan på Psykologigymnasiet genom åren! Jag ser fram emot att möta nya elever och kollegor i framtiden!

   Under en traditionella studentbrunchen (innan våra elever springer ut och tar studenten vid koppartälten i ljuvliga Hagaparken) så höll vår elev Hanna Bodell tal. Detta tal kommer jag att bära med mig länge. Det hon sa fick mig att känna att allt arbete med skolan verkligen har gjort skillnad, detta var just anledningen till att vilja starta en skola. Här kommer ett utdrag:

Det jag kommer bära med mig är den kärlek och vänskap jag har upplevt i dessa salar, kärlek som var starkare än vad jag trodde var möjligt. För trots hur jobbigt mitt privatliv än har varit, så har jag kunnat släppa det när jag öppnat dörren till skolan varje morgon. Det har aldrig känts som om jag åker iväg varje morgon när jag åkt till skolan, utan det har känts som om jag har åkt hem.

 Den har vart mitt hem och mitt happy place i tre års tid. Jag är så otroligt tacksam för tiden jag fått spendera här, med varenda en av er - som jag älskar som min familj. Precis som Hogwarts så känns den här skolan levande. Den har en själ, och ser efter oss elever. Här kommer alla att få hjälp som frågar om det. Precis som i the final battle of Hogwarts så är det nu dags för oss alla att kriga i våra inre korridorer och kämpa för det vi tror på. Jag trodde aldrig att det skulle finnas en skola som var perfekt för mig, en skola som var precis vad jag behövde för att utvecklas mellan åldrarna 16 till 19. Men det fanns en. Den här skolan har räddat mitt liv på så många sätt och för det är jag förevigt tacksam.

 Det är just detta som Hanna skrev i sitt tal som jag vill att vår skola ska förmedla till unga människor. Det finns hopp och du kan leva det liv du väljer att leva, bara du hittar kraften, viljan och passionen i det du gör. Bli en världsförbättrare och dela med dig av din kraft till dig själv och andra. Många av våra elever som har tagit studenten hos oss läser idag till psykologer, socionomer, kriminologer, jurister och lärare. Hur kan man på ett bättre sätt göra skillnad i vår värld?

 Jag har arbetat i närmare tio år som rektor på Psykologigymnasiet, men i dag är det Annika Helin som är Psykologigymnasiets rektor. Med Annikas smittande entusiasm och långa erfarenhet från skolvärlden så är hon en mycket kvalificerad pedagogisk ledare för Psykologigymnasiet!

 Med vänliga hälsningar

Sidiri Ekenryd, VD och legitimerad lärare vid Psykologigymnasiet

kontakt@psykologigymnasiet.se

 

 

 

 

 

webutveckling av peppmedia.se   RensaVinden